Kyllikki Salmenhaara 100

KYLLIKKI SALMENHAARA 100
Keraamikko
Juhlavuoden näyttely
28.11.2015 – 28.2.2016
Kuparipaja, Fiskarsin Ruukki

Keraamikko Kyllikki Salmenhaara olisi tänä vuonna täyttänyt 100 vuotta. Tätä juhlitaan Fiskarsin Ruukissa järjestämällä näyttely, joka esittää Salmenhaaran laajaa tuotantoa. Näyttely on esillä Fiskarsin Ruukin Kuparipajassa ajalla 28.11.2015 – 28.2.2016.

Kyllikki Salmenhaara sijoittui suomalaisena keramiikkataiteilijana oman alansa huipulle. Hän kuului sukupolveen, joka sodan aiheuttaman laman jälkeen oli omintakeisella vahvalla tuotannollaan kohotta-massa suomalaista taideteollisuutta maailmanmaineeseen 1950-luvun kansainvälisissä taideteollisuus-näyttelyissä. Kyllikki Salmenhaaran palkintoluettelo Milanon triennaalinäyttelyistä kertoo hänen menestyksestään, jonka hän saavutti työskennellessään Arabian taideosastolla 1947 – 1961: hopeamitali 1951, kunniamaininta 1954, Grand Prix 1957 ja kultamitali 1960.

Arabian taideosaston jälkeen Kyllikki Salmenhaara kutsuttiin vuonna 1961 Taipeihin Taiwaniin käynnistä¬mään modernia keramiikkakoulutusta. Kesällä 1963 hänet kutsuttiin vastaamaan Taideteollisuusoppi-laitokseen keramiikkataiteen opetuksesta ja vuonna 1970 hänet valittiin ensimmäiseksi taideteollisuusalan taiteilijaprofessoriksi.

Näyttelyssä tulee olemaan esillä kattava otos Designmuseon, Collection Kakkosen ja Aalto-yliopiston kokoelmista. Lisäksi teoksia tulee esille myös yksityiskokoelmista.

Designmuseo
Designmuseon näyttelyyn lainaama esineistö on otanta museon kokoelmiin vuonna 1982 liitetystä laajasta Kyllikki Salmenhaaran kokoelmasta ja Arabian museon keräämästä aineistosta. Nämä aineistot yhdessä tarjoavat monipuolisen kuvan Kyllikki Salmenhaaran elämäntyöstä keraamikkona. Esillä on esineistöä sekä Salmenhaaran ajalta Arabian keramiikkataiteilijana että itsenäisenä luovana taiteilijana. Suuri osa näyttelyn kuvamateriaalista on peräisin museon kokoelmiin lahjoitetusta Kyllikki Salmenhaaran henkilökohtaisesta arkistosta.

Designmuseo (perustettu 1873) on suomalaisen muotoilun valtakunnallinen erikoismuseo. Designmuseo tutkii, kerää, tallentaa, dokumentoi ja esittää muotoilua Suomessa ja kansainvälisissä kiertonäyttelyissä.

Collection Kakkonen
Toimitusjohtaja ja taiteenkerääjä Kyösti Kakkonen on kerännyt määrätietoisesti suomalaista keramiikkaa ja lasitaidetta lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Nykyisin mittava yksityiskokoelma sisältää kaikkien merkittävien suomalaisten muotoilijoiden teoksia. Collection Kakkonen on yksi kansainvälisesti huomattavimpia taidelasin ja keramiikan kokoelmista. Kokoelmaan kuuluvia teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla ja kokoelman teoksia on kuvattu suomalaista muotoilua käsittelevään kirjallisuuteen.

Tällä hetkellä Collection Kakkonen tunnetaan niin kansainvälisten museoiden kuin keräilijöidenkin keskuudessa luotettavana yhteistyökumppanina ja yhtenä kiinnostavampana yksityisenä suomalaista muotoilua esittävänä kokoelmana.

Aalto-yliopisto
Kyllikki Salmenhaaran keramiikkataiteen opetus perustui järjestelmälliseen empiiriseen materiaali-tutkimukseen. Tutkimuksen edetessä syntyneet koe-esineet muodostavat keramiikan materiaalikirjaston joka on tallennettu Taideteollisen korkeakoulun arkistoon. Osaa tästä käytetään edelleen opetus-kokoelmana, joka on luetteloitu ja järjestetty tutkijoiden käyttöön osana Aalto-liopiston arkistoa. Korkeakoulun arkistoon on tallennettu myös Salmenhaaran laaja kirjeenvaihto ja hänen testamentti-lahjoituksena korkeakoululle antamansa esinekokoelma jossa on satojen oppilastöiden lisäksi muun muassa kolmekymmentä teosta jotka edustavat Kyllikki Salmenhaaran taiteellista tuotantoa eri aikakausilta.

Aalto-yliopiston on tarkoitus järjestää keramiikkaseminaari Fiskarsin Ruukissa tammikuussa 2016.

Karin Widnäs Shop
Sisäänkäynti näyttelyyn kulkee Karin Widnäs Shopin kautta. Fiskarsin Ruukissa toimiva keraamikko Karin Widnäs avaa myymälän, johon mukaan kutsutut keraamikot ovat kaikki olleet Kyllikki Salmenhaaran oppilaita: Nina Karpov, Åsa Hellman, Kristina Riska, Kati Tuominen-Niittylä, Anneli Sainio ja Karin Widnäs ovat mukana shopissa uniikkitöillä. Karin Widnäsillä on uniikkitöiden lisäksi myynnissä myös suunnittelemaansa käyttö-keramiikkaa.

Kyllikki Salmenhaara 100 -juhlavuoden näyttely avataan yleisölle 28.11.2015 ja se on avoinna 28.2.2016 saakka. Näyttely on avoinna pääsääntöisesti ke – su klo 12 – 17. Tarkemmat aukioloajat löytyvät Fiskarsin Ruukin kotisivuilta, www.fiskarsvillage.fi.

Näyttelytyöryhmä
Aloite Kyllikki Salmenhaara 100 -näyttelyn järjestämiseksi tuli keraamikko Karin Widnäsiltä ja professori Tapio Yli-Viikarilta (Aalto-yliopisto). Näyttelyn kuraattoreina ja arkkitehteina toimivat teolliset muotoilijat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori ja lisäksi työryhmään kuuluvat kiinteistöjohtaja Kari Selkälä (Fiskars Oyj) sekä Martina Lindberg sihteerinä.

Lisätietoja:
Teollinen muotoilija Antti Siltavuori, antti.siltavuori(at)archdesign.fi, 050-5695 111
Sihteeri Martina Lindberg, martina.lindberg(at)brev.fi, 050-5666 223
TouristInfo/Fiskars, fiskarsvillageinfo(at)fiskars.com, 019-2777 504

www.fiskarsvillage.fi