Fimatec Oy lanseeraa maailman suurimman 3D-tulostimen

FIMAtec (Finnish Intelligent Module Apartments oy) lanseerasi maailman suurimman elementtitehtaisiin suunnitellun 3D-tulostimen.  Tulostimen myynti aloitetaan toukokuussa 2017.

FIMAtecin RoboCatt-tulostin tekee rakennuselementtejä, joissa tulostetaan samanaikaisesti elementin kuoret ja sisäeriste. Tarvittava raudoitus asentuu automaattisesti prosessin aikana. Menetelmä on ainutlaatuinen ja se on huomattavasti monimuotoisempi kuin pelkkä betonin pursottaminen, mitä FIMAtecin kilpailijat maailmalla tekevät.

”Halusimme tehdä todellista, rakennusmääräykset täyttävää seinää, kustannustehokkaasti ja tuoda markkinoille laitteen, joka on suoraan konvertoitavissa elementtitehtaan tuotantojärjestelmään. Laite mahtuu merikonttiin ja on siirreltävissä vaikka suuren rakennuskohteen äärelle”, kertoo FIMAtecin pääomistaja ja toimitusjohtaja Arto Koivuharju.

RoboCattin mitat ovat 8 x 6 x 5,5 metriä, jatkojohteilla pituutta voidaan jatkaa 16 metriin asti. Se on yksi maailman suurimmista 3D-tulostimista. RoboCatt pystyy muuntamaan suoraan rakennesuunnittelijan suunnitteleman elementin tiedoston G- koodiksi, jonka pohjalta RoboCatt-tulostin alkaa valmistamaan elementtiä. Käyttäjän kannalta prosessi on äärimmäisen helppo.

RoboCatt muuttui suunnittelupöydältä todellisuuteen, kun yritykseen saatiin merkittävä sijoittaja mukaan. Kakkonen-Yhtiöiden mukaan tulo varmisti samalla myös Tekes-rahoituksen. ”Tämä on rakennusteollisuuden suurta tulevaisuutta”, toteaa Kakkonen-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen.

RoboCatt on valmistettu yhteistyössä teknologiayhtiö ABB:n kanssa. Innovatiivisessa ratkaisussa ABB:n uuden teknologian teollisuusrobotti lisää raudoituksia ja sähkökalusteita valumassan sekaan. ABB:n taajuusmuuttaja vastaa innovatiivisen tulostimen liikkeenohjauksesta ja ohjelmoitava logiikka erittäin vaativista liikkeenohjaukseen liittyvistä laskennoista.  Tulostimen ohjausta ja säätöjä hallitaan ABB:n kosketusnäyttöpaneelilta.  Lisäksi ratkaisu sisältää ABB:n servomoottorit sekä turvajärjestelmät.

”Tämä on upea osoitus suomalaisesta innovaatiokyvystä.  Ratkaisun avulla kokonainen omakotitalo tullaan tulostamaan muutamassa tunnissa. Olemme iloisia siitä, että saamme tekniikallamme ja osaamisellamme olla tukemassa tätä rakennusalaa mullistavaa ratkaisua”, liiketoimintajohtaja Janne Leinonen ABB:ltä sanoo.

ABB on maailman johtava teknologiayhtiö ja digiratkaisujen teknologiajohtaja. Yhtiö lanseerasi maaliskuussa johtavan digitaalisten ratkaisujen ABB Ability -tuotevalikoiman, joka yhdistää ABB:n laajan tietämyksen asiakkaidensa toimialoista älykkääseen pilviteknologiaan ja uusimpiin digitaalisiin ratkaisuihin ja innovaatioihin. Yhtiö on mukana edistämässä teollisuuden digitalisaatiota, energiajärjestelmän murrosta ja neljättä teollista vallankumousta.

 

FAKTOJA FIMAtecista:

– Imatralainen start-up yritys, perustettu 2013

– Rahoittajina sijoittajaveljekset Kyösti ja Kari Kakkonen

– Sai vuonna 2016 merkittävän rahoituksen Tekesiltä

– Työllistää täyspäiväisesti 18 henkilöä.