Huippunäyttely Kyösti Kakkosen kokoelmista Japanissa

Suomen keramiikkataiteen klassikkojen näyttely kiertää Japanissa

─ Bryk ja Kaipiainen valloittavat kilpaa japanilaissydämiä

Jos tänä keväänä haluaa päästä ihailemaan suomalaisen keramiikkataiteen hohdokkaimpia helmiä, täytyy matkustaa Japaniin asti. Laajin ja laadukkain koskaan Japanissa nähty suomalaisen keramiikkataiteen katselmus kiertää parhaillaan viidessä eri museossa.

Power of Ceramics -nimellä kulkeva näyttely sisältää 121 uniikkiteosta sekä valikoiman edustavinta käyttötavaraa. Uniikkiesineet on valikoitu Kyösti Kakkosen kuuluisasta kokoelmasta. Palan painikkeina on muutamia käyttöesineitä, kuten Kiltaa ja Paratiisia, jotka on saatu paikallisista kokoelmista. Myös Kupittaan saven esineitä on mukana, ensimmäistä kertaa alan kansainvälisessä edustusnäyttelyssä.

Power of Ceramics -näyttelyn kuraattorina on dosentti Harri Kalha, jonka käsialaa on myös näyttelyn yhteydessä julkaistun kirjan pääartikkeli. Näyttelykierron on organisoinut Hiroko Sakamuran johtama S2 Corporation.

Suomalainen taidekeramiikka on yllättänyt japanilaiset, joiden tuntemus on tähän asti rajoittunut lähinnä käyttöesineistöön. Suurimmiksi suosikeiksi ovat odotetusti nousseet Rut Bryk ja Birger Kaipiainen, joita Japanissa fanitetaan nyt intohimoisesti. Todelliset keramiikan tuntijat viettävät hiljaisen hetken Kyllikki Salmenhaaran tummanpuhuvien ruukkujen edessä. Michael Schilkinin mehevät eläinaiheet saavat hymyt huulille. Myös vanhempi esineistö, kuten Fennia-sarja ja A. W. Finchin Iris-keramiikka ovat herättäneet ansaittua kiinnostusta.

Peräti viidessä laatumuseossa kiertävä näyttelyprojekti on jo ehtinyt taipaleensa loppupuoliskolle. Näyttely avautui keväällä 2018 Ibarakin perinteikkäällä keramiikka-alueella toimivassa keramiikkataiteen museossa, nähtiin sen jälkeen Tokion Meguron taidemuseossa ja sitten Gifun modernin keramiikkataiteen museossa. Seuraavaksi näyttely avautuu Yamaguchin Uragami-taidemuseossa, mistä se päätyy lopulta Osakaan, jossa näyttelypaikkana on maineikas Itä-Aasialaisen keramiikan museo. Siellä Suomen keramiikkataiteen nuoret klassikot voi nähdä samalla kun tutustuu peruskokoelman valikoimaan Japanin, Kiinan ja Korean arvokkaimpia kulttuuriaarteita satojen vuosien takaa. Rinnastus on symbolinen, ja hellii suomalaista itsetuntoa.

Keramiikan ohella projektiin liittyy erillinen Marimekko Spirit -näyttely, joka tarkastelee muutaman suunnittelijan luomusten kautta Japania inspiraation lähteenä. Marimekon tuotteilla somistetussa japanilaistyylisessä teehuoneessa järjestetään lisäksi suosittuja teeseremonioita.

Lisätietoja; Kyösti Kakkonen, p. 050 652 22, kyosti.kakkonen(a)k2.fi

 

Collection Kakkonen

Kauppaneuvos ja taiteenkerääjä Kyösti Kakkonen on kerännyt määrätietoisesti suomalaista keramiikkaa ja lasitaidetta lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Nykyisin mittava yksityiskokoelma sisältää kaikkien merkittävien suomalaisten muotoilijoiden teoksia. Merkittävä osa kokoelmaan kuuluvista teoksista on uniikkeja. Viimeisten vuosian aikana on kokoelmaa täydennetty myös koti- ja ulkomaisella nykytaiteella. Kokoelmaan kuuluvia teoksia on ollut esillä useissa näyttelyissä koti- ja ulkomailla ja niitä on kuvattu useisiin suomalaista muotoilua käsittelevään kirjallisuuteen.

Tällä hetkellä Collection Kakkonen tunnetaan niin kansainvälisten museoiden kuin keräilijöidenkin parissa yhtenä merkittävimpänä suomalaista muotoilua esittävänä kokoelmana.