Kakkosen veljekset rahoittavat Superautoja

Superauto-projekti käynnistyy Joensuussa

Kyseessä on Finnluxury Oy:n ja Pohjois-Karjalan ammattiopiston ja aikuisopiston Kone-ja tuotantotekniikan ja autoalan yhteinen projekti, jossa projekti- ja tiimioppimisen opetusmenetelmää käyttäen kokoonpannaan urheiluauton rakennussarja. Tavoitteena on moni-alaisesti tuottaa korkealaatuinen tuote, jossa toisen asteen auto- ja kone-ja tuotantotekniikan opiskelijoilla on keskeinen rooli. Pääomasijoittaja kauppaneuvos Kyösti Kakkonen on Finnluxury Oy:n merkittävä omistaja.

Rakennussarja on Jussi Kakkosen Finnluxury Oy:n suunnittelema ja ammatti- ja aikuisopisto toimii tuotteen kokoonpanossa ja osavalmistajana valmistajan roolissa. Projektiin kuuluu rungon hitsaaminen esivalmistetuista putkista 3D-mallin avulla. Lisäksi siihen kuuluu koneistettujen osien työstäminen ja auton ohjauksen, pyöräntuennan ja jarrujen kokoonpano. Myöhemmässä vaiheessa tavoitteena on myös kattaa auto hiilikuitupaneeleilla ja mahdollisesti lisätä autoon tekniikkaa, johon kuuluu sähkö-ja hallintajärjestelmät sekä voimansiirto ja moottori.

Pääomasijoittaja kauppaneuvos Kyösti Kakkosen ja hänen veljensä Kari Kakkosen omistama Joensuun Kauppa ja Kone Oy teki merkittävän sijoituksen Finnluxury Oy:n viime joulukuussa. ”Näen, että Superautolla on erittäin hyvät mahdollisuudet menestymiseen kansainvälisillä Kit Car -markkinoilla”, Kyösti Kakkonen sanoo. ”Yhtiö elää erittäin mielenkiintoista vaihetta, tuote on myyntikunnossa ja yrityksellä on hyvä yrittäjähenkinen vetäjä. Juuri tällaisia vientimarkkinoiden loistotuotteita Suomen talous juuri nyt tarvitsee, Kakkonen jatkaa.

Finnluxury Oy on vuonna 2014 perustettu komposiittialan yritys, jonka yhtenä tärkeimmistä vientituotteista on Finnluxury Tritium (FLT) nimellä valmistettava urheiluauto. ”Yhtiömme on hyvin innovatiivinen ja pyrimme kehittämään tuotantomenetelmiämme jatkuvasti, sekä käyttämään tuotannossa alan viimeisimpiä innovaatioita”, Jussi Kakkonen kertoo. ”Meidän erikoistaitomme ja kokemuksemme ovat hiilikuitutuotteiden valmistuksessa, vakuumi-infuusiossa, ja lestien valmistuksessa käyttäen CNC jyrsintää.  Laadukkaiden erikoisvalmisteisien tuotteiden valmistuksen edellytys on ammattitaitoinen suunnittelu.  Yhtiöllämme on CAD suunnittelusta erittäin monipuolista kokemusta ja laaja-alaista osaamista. Kaikki tuotteemme ovat suunniteltu parhaan insinööritaidon mukaisesti”. Yhtiömme tavoitteena on kasvaa kokonaisvaltaiseksi komposiittialan osaajaksi ja päästä Kit Car markkinoilla markkinajohtajan asemaan maailmanlaajuisesti”, Jussi Kakkonen lisää.
”Haluamme tukea nuorisoa koulutusleikkauksien keskellä. Tämän avulla oppilaat saavat ammattikorkeakoulutasoisen projektin valmistettavakseen”, Jussi Kakkonen toteaa. ”Olemme luvanneet antaa täyden tuen projektin ohjeistukseen veloituksetta.  Ohjeistus räätälöidään niin, että ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoiden on helppo valmistaa kyseinen tuote. Tarkoituksena on, että metallialan ja autoalan opiskelijat pääsevät tekemään tuotetta, joka on työelämälähtöinen. He oppivat tämän projektin avulla erittäin monipuolisesti auton tekniikkaan liittyviä asioita sekä pääsevät valmistamaan kokonaisen auton”, Jussi Kakkonen lisää.

”Uudistuneen kone – ja tuotantotekniikan opetussuunnitelman ja valmentamiseen liittyvän pedagogiikan kannalta keskeisimmät elementit nousevat hyvin tässä projektissa esille. Esimerkiksi koneenpiirustuksen lukutaito, eri valmistusmenetelmät kuten CNC-koneistus, hitsaus, sekä osien kokoonpano 3D- mallinnusta ja -kuvantoja hyödyntäen. Lisäksi kyseessä olevassa projektissa jopa kolmen tutkinnon osan ammattiosaamisen näytön kriteerit täyttyvät. Projekti näyttää nyt todelliselta ja siinä on tekemisen meininkiä. Lisäksi tehdään uutta, ennen kokematonta valmentamisen saralla”. Veijo Kurri kertoo.

”Halusimme lähteä projektiin mukaan koska näemme, että kyseessä on korkealaatuinen tuote ja sillä on hyviä kasvun mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.  Pyrimme ammatti- ja aikuisopistossa tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuksia haastaa itsensä huipputasolle jopa kansainvälisesti. Näen, että projektioppimisen ja tiimioppimisen valmentavilla ohjausmenetelmillä saavutetaan hyviä tuloksia ja se motivoi parhaiten opiskelijaa oppijasta osaajaksi. Tästä meillä on jo kokemusta mm. edellisestä sähköautoprojektista. Näemme tässä myös ammatillisen koulutuksen vetovoimaa lisääviä elementtejä”, Ari Pikkarainen kertoo.

Lisätietoja:
Jussi Kakkonen, Finnluxury Oy, p. 045 874 6262, info(at)finnluxury.com
Kyösti Kakkonen, toimitusjohtaja, Joensuun Kauppa ja Kone Oy, p. 050 652 22, kyosti.kakkonen(at)k2.fi
Ari Pikkarainen, koulutuspäällikkö, autoala. p. 050 370 1951, ari.pikkarainen(at)pkky.fi
Veijo Kurri, koulutuspäällikkö, kone-ja tuotantotekniikka, p. 050 404 9923, veijo.kurri(at)pkky.fi